THENIVA RETURNZ

Αυτό δεν είναι εμποροπανήγυρι. Αυτό δεν είναι αγελαδοπάζαρο. Αυτό είναι Ροντέο, λαέ της Σέρες Μάντρες, λαέ της Γκρέτσια Μορένα...

Wednesday, August 02, 2006

ΞΕΚΟΛΛΑ...

Το (κορυφαίο) ραδιοφωνικό σποτάκι της Jose Cuervo τελειώνει με τη φράση "Μη μένετε σπίτι" (φωναχτά, σαν προειδοποίηση). Παρότι θα μπορούσα να ταυτιστώ, τον τελευταίο καιρό υποπίπτω συχνά στο εν λόγω ατόπημα. Χωρίς παρέα. Κάτι τέτοιες μέρες (με dvd, περιοδικά, βιβλία, πασιέντζα-αράχνη στον υπολογιστή) αναγκαστικά το ψάχνεις το θέμα. Εγώ συνειδητοποίησα λοιπόν ότι τελευταία ολοένα και περισσότερο με απορροφούν τα κολλήματά μου. Ταυτοχρόνως κανείς δεν ακολουθεί. Γιατί προφανώς ο καθένας έχει άλλα κολλήματα ή εν πάσει περιπτώσει κάνει άλλες επιλογές. Ο κίνδυνος είναι να μη σε παίρνει από κάτω. Και κυρίως να μην λες παραπονιάρικα "δε με καταλαβαίνει ο ντουνιάς". Θα το κάνω παρόλα αυτά. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ακούω τη μουσική που ακούω την εκάστοτε στιγμή. Και έστω ότι κατάλαβε γιατί γουστάρω τους Zyklon, πώς είναι δυνατό να νιώσει ότι μπορεί να έχω διάθεση να βάλω στο καπάκι τους Lambchop (σε μια στάνταρ λογική, απλά it doesn't make sense). Κανείς δε φαίνεται να συμμερίζεται τη λατρεία μου για το Royal Tenenbaums (το είχε χθες στο Star), που εκτός του ότι με μαγνητίζει, με συγκινεί πάρα πολύ κιόλας (λες να έχει κάποια σχέση με patterns που βρίσκω και στη δική μου, ευρύτερη οικογένεια); Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ένα τυχαίο στατιστικό στοιχεία σχετικά με τον Λεβαδειακό της περιόδου 1987-88 μπορεί να μου προκαλέσει τέτοιο (πρόσκαιρο) ενθουσιασμό.
Μετά από σκέψη όμως, κατάλαβα ότι ενώ όλα τα παραπάνω ισχύουν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Λόγους ανησυχίας έχουν όσοι φοβούνται ότι αυτό ακριβώς θα τους δημιουργήσει δυσαρμονία στις σχέσεις τους με τους άλλους, ότι δε θα βρουν γκόμενα ή κολλητούς που να συμπληρώνουν τις ατάκες τους. Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος συχνά ψάχνει για υποκατάστατα του εαυτού του ενώ είναι δεδομένο ότι το μόνο που αρκεί είναι η εύρεση κάποιου συμπληρωματικού. Άστους να μη σε καταλαβαίνουν. Αν το σέβονται, είναι αρκετό...

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Euge, euge.

...and I've found the older you get the easier this whole thinking gets. Weird huh?

8:21 AM  
Anonymous Anonymous said...

Συμφωνώ και επαυξάνω ως προς το σύνολο του post αλλά θα ήθελα να τονίσω την αμέριστη συμπαράστασή μου ως προς την παθολογική κατάσταση λατρείας που προκαλεί η ταινία Royal Tenenbaums και να τονίσω και την σχεδόν ισάξια The Life Aquatic with Steve Zissou με την θεική σκηνή που που ο Zissou δοκιμάζει την στολή με τη μουσική....τρεχάτε κόσμε να την δείτε...!

2:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

Φιλμογραφία
2006 Little Miss Sunshine

Οι Χούβερς είναι - χωρίς καμία υπερβολή - ό,τι πιο προβληματικό σε οικογένεια γέννησε ποτέ το αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά. Μοναδική φωτεινή ελπίδα "φυσιολογικού", η επτάχρονη Ολιβ, που θα παρασύρει τον αποτυχημένο πατέρα της, την νευρωτική μητέρα της, τον αδερφό της που έχει ορκιστεί αιώνια σιωπή, τον ακόλουθο του Προυστ θείο της και τον εθισμένο σε οποιαδήποτε ουσία παππού της σε ένα ταξίδι μέχρι την Καλιφόρνια για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Little Miss Sunshine. Στο όριο όπου η Οικογένεια Τένενμπαουμ συναντάει απροκάλυπτα το Garden State, το ζευγάρι των διάσημων σκηνοθετών βίντεο κλιπ, Ντέιτον και Φάρις επαναπροσδιορίζουν το αμερικάνικο όνειρο, την έννοια του road movie, τον ορισμό του "φυσιολογικού" και τελικά την σημασία του να αναζητάς την ευτυχία εκεί όπου δεν υπάρχει. Με κορυφαίους του all star cast τον Στιβ Καρέλ και την ερμηνευτική αποκάλυψη της μικρής Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν και με ένα κωμικό timing που δεν χάνει στιγμή ρυθμό, αυτή είναι με διαφορά "τρέλας" η πιο feel good ταινία της χρονιάς.

Σκηνοθεσία:
Jonathan Dayton,
Valerie Faris
Σενάριο:
Michael Arndt
Φωτογραφία:
Tim Suhrstedt
Μοντάζ:
Pamela Martin
Μουσική:
Mychael Danna, Devotch

1:05 AM  

Post a Comment

<< Home