THENIVA RETURNZ

Αυτό δεν είναι εμποροπανήγυρι. Αυτό δεν είναι αγελαδοπάζαρο. Αυτό είναι Ροντέο, λαέ της Σέρες Μάντρες, λαέ της Γκρέτσια Μορένα...

Monday, August 28, 2006

ΜΠΑΛΚΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤ


Δεν μπορώ να πω, πολλά μου έκαναν εντύπωση κατά την τουριστική μου έφοδο στα Βαλκάνια (με κατάληξη το υπέροχο από κάθε άποψη Ντουμπρόβνικ στη Νότια Κροατία, Αδριατική, Δαλματικές Ακτές και δε συμμαζεύεται). Για πάμε:
- Το τρένο Θεσσαλονίκη-Λιουμπλιάνα έχει αρκετές κουκέτες. Των 6 ατόμων. Στο 2x2. Με μια τριμελή οικογένεια από την Μακεντόνια και ένα μεσήλικα Κροάτη, το 26ωρο ταξίδι στο Ζάγκρεμπ μετατρέπεται σε πρόκληση.
- Υπάρχει θεός. Τις μέρες εργάζεται ως πλανώδιος πωλητής νερών και αναψυκτικών στο σταθμό της Νις της Σερβίας. Η φωνή του (σε άπταιστα ελληνικά - τα μοναδικά που ακούσαμε για 7 ημέρες πέρα από τις φωνές μας) "νερά, λουκόυμάντες" ήχησε σα ύμνος στα ιδρωμένα από τον Καύσωνα ώτα μας.
- Πολλά σπίτια στη Σερβία, τη ΦΥΡΟΜ και την Κροατία έχουν μείον σοβά και μπογιάτισμα. Με άλλα λόγια είναι τούβλα στα οποία ανοίγονται κουφώματα για παράθυρα ενώ η σκεπές φτιάχνονται σιγά σιγά. Αυτό θα πει "χτίζω σπίτι". Δεν είναι αστείο βέβαια είναι λυπηρό συνάμα αξιοθαύμαστο από ένα λαό (ok, τουλάχιστον έξι λαούς) που έφαγε χοντρή τη σφαλιάρα του πολέμου.
- Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν την τάση να μιλάνε πιο δυνατά από τους άλλους. Κάθε τουρίστας εξ Αμερικής στην παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ φρόντιζε να κάνει αισθητή την παρουσία του με την εκνευριστική προφορά του και τα συγκαταβατικά σχόλιά του για την κατάσταση σε αυτή την περίεργη μικρή χώρα. Μαλάκες.
- Φρέσκα μύδια έξι ευρώ το κιλό; Ναι ακριβώς όπως και στην Ελλάδα. Ώρα για μετανάστευση.
- Ο παγωτατζής με τίς γαμάτες γεύσεις νόμιζε πως ήμουν Ισπανός. Μόλις του είπα "no, greek" απάντησε άμεσα "aaa, Panathinaikos". Enough said.
- Η Κροατική μπύρα (προτίμηση Ozujsko Pivo) μπορεί να ξυπνάει μέσα σου το φλώρο αλλά δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση ευφορίας μετά τη θάλασσα.
- Ο καινούριος δίσκος των Slayer είναι κορυφή - έπος μίσους. Άσχετο μεν αλλά αυτό άκουγα όταν κοιμόταν ή έκανε μπάνιο η έτσι.
- Η ερώτηση από όλους ("και γιατί θα πάτε Κροατία;") απαντάτε με το αποστομωτικό "γιατί είναι γαμάτη".
And it's back to work... a-g-a-i-n...

1 Comments:

Blogger YO!Reeka's said...

κι εγώ έχω ακούσει τα καλύτερα για την κροατία και ονειρεύομαι road trip στα βαλκάνια (πλην αλβανίας, γιατί λένε ότι δεν είναι ακόμα ασφαλής)

9:06 AM  

Post a Comment

<< Home